Objavljeno: 31.10.2016 PDF Odštampaj E-mail

Poštovani članovi Farmaceutske komore Republike Srpske -podružnica Banjaluka, 

19.07.2016. godine u Službenom glasniku RS broj 59 objavljen je Pravilnik o sprovođenju kontinuirane edukacije (u daljem tekstu: Pravilnik), sa kojim ste vjerovatno već imali priliku upoznati se (u prilogu). Pravilnik propisuje nešto drugačiju organizaciju kontinuirane edukacije u odnosu na dosadašnju. Najveća i najznačajnija promjena sadržana je u akreditaciji kontinuirane edukacije koja se sprovodi na teritoriji Republike Srpske, a koja je sada u nadležnosti Savjeta za zdravlje pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, a ne Komora (farmaceutske, ljekarske i stomatološke) kao što je to do sada bio slučaj. S tim u vezi, Farmaceutska komora je pismenim putem zatražila od Ministarstva zdravlja pojašnjenja pojedinih članova Pravilnika, te ukazala na razne propuste koji su načinjeni u Pravilniku (dopis u prilogu). 

S obzirom na nastale promjene Farmaceutska komora je trenutno u reviziji sopstvenog Pravilnika o postupku i načinu provjere znanja i sposobnosti članova Farmaceutske komore RS, kako bi ga uskladila sa Pravilnikom Ministarstva zdravlja. Jedna od činjenica koje su nejasne u Pravilniku jeste ta da li Komore mogu još uvijek da organizuju predavanja i simpozijume jer se u Pravilniku Komore ne pominju eksplicitno, ali se navodi da strukovna udruženja mogu da organizuju kontinuirane edukacije. Kao strukovno udruženje smatramo da Komora može i treba da organizuje predavanja i simpozijume kao i do sad, kako bi magistri farmacije u RS imali što više mogućnosti za prikupljanje potrebne količine bodova kontinuirane edukacije za obnovu licenci. Pored toga, Pravilnik o postupku i načinu provjere znanja i sposobnosti članova Farmaceutske komore RS će biti prilagođen načinima bodovanja kontinuirane edukacije u Evropi i Svijetu kako bi se magistrima farmacije koji su obavili edukacije u inostranstvu lakše i ispravnije dodjeljivali bodovi kontinuirane edukacije potrebni za obnovu licence.

Dok čekamo adekvatne informacije iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da bismo mogli pristupiti reviziji Pravilnika Farmaceutske Komore RS, molimo vas da se pobrinete da na godišnjem nivou obezbijedite dovoljno bodova neophodnih za obnovu licence.

Farmaceutska komora RS će vas na svojoj zvaničnoj internet stranici ili putem e-mail-a blagovremeno  obavještavati o svim vrstama kontinuirane edukacije koja je akreditovana od strane Savjeta za zdravlje.

PRILOG (Dopis)

Srdačno, 

Predsjednica podružnice Banjaluka,

Dr sc. ph Tijana Kovačević, spec.

Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;}