Дан фармацеута PDF OdÅ¡tampaj E-mail

Поштоване колеге!

Данас је свјетски Дан фармацеута и обиљежава се десети пут. Због специфичне епидемиолошке ситуације овог пута нису организоване кампање у којима бисмо пацијентима пружали одређене услуге истичући притом доступност или улогу фармацеута као здравствених професионалаца у друштвеној заједници и здравственом систему.

Ове године смо видјели колико доступност фармацеута може бити значајна, али и колики ризик непосредна изложеност контакту са пацијентима носи – доста наших колега изборило се са ковид-19 инфекцијом, срећом без смртних исхода.

Стога, као кровна стручна организација фармацеута желимо свим својим колегама запосленим у свим гранама фармацеутског сектора да искажемо захвалност за велики труд и пожртвованост које свакодневно показују на својим радним мјестима, борећи се да сачувају и унаприједе и свој посао и фармацеутску струку.

У то име, Комисија за едукацију усвојила је приједлог предсједника да се свим колегама (који су радили и раде током пандемије) додијели 1 поен континуиране едукације будући да смо сви морали бити у току са новим сазнањима о вирусу, начинима преношења, симптомима инфекције и осталим информацијама како бисмо што боље помогли својим пацијентима.

Ову прилику искористићемо да вам пренесемо да смо покренули иницијативу промјене звања фармацеута. Наиме, пошто нам предстоји промјена сета здравствених закона, сматрали смо да је добар тренутак за изједначавање звања свих високообразованих здравствених професионалаца, те да у здравственом систему поред доктора медицине и доктора стоматологије (будућих доктора денталне медицине) – треба да постоје и доктори фармације, умјесто досадашњих магистара (или како је планирано мастера). Да ли ће овај приједлог бити усвојен у крајњој инстанци зависиће од већине у Народној скупштини Републике Српске, а ми као руководиоци Коморе радићемо на томе да буде тако. Истовремено позивамо и вас као појединце да позитивним примјерима у својим срединама дјелујете у том смјеру.

Пандемија корона вируса је одложила свечаност проглашења нових примаријуса поводом овогодишњег свјетског Дана здравља, 7. априла; којима је називе требало да уручи министар здравља. За разлику од прошле године, када смо имали само једног новог примаријуса у својим редовима, колегиницу доктора фармацеутских наука  Тијану Ковачевић, спец. клиничке фармације; ове године ту титулу добило је двоје наших колега: мр фарм. Гордана Љубојевић, спец. клиничке фармације  и спец. фармацеутске здравствене заштите, и мр фарм. Нада Трифковић, спец. фармацеутске технологије.

Драги примаријуси, честитамо! Желимо да својим даљим радом наставите да унапређујете наш здравствени систем. А све остале позивамо да раде на подизању својих компетенција како би нас, фармацеута, на списку следеће године било бар за још 100% више.

Година која је на измаку, нажалост, није нам донијела много тога лијепог, а већину планова околности су напросто помјериле. Оно што нисмо успјели до сада радићемо у наредном периоду.

Драге колеге (надамо се будући доктори фармације),

срећан  нам међународни Дан фармацеута!

 
 

Срдачно,

Прим. мр фарм. Јадранка Бјелаковић, предсједник ФКРС

Мр фарм. спец. Желимир Јањић, предсједник ИО ФКРС