FZO RS Naslovna

Cjenovnik zdravstvenih usluga stupio na snagu

Odluka o izmjeni Odluke o usvajanju Cjenovnika zdravstvenih usluga i koja je danas stupila na snagu, 20. marta, nastala je kao produkt rada i prijedloga predstavnika zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja. Tako se ovim Cjenovnikom uvode i nove usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poput ultrazvučnih pregleda, spirometrije i dermoskopije,što je po ocjenama predstavnika Udruženja doktora porodične medicine istorijski iskorak za porodičnu medicinu. Osim ovih novina, uvažene su i druge sugestije zdravstvenih ustanova, što samo potvrđuje nastojanje Fonda da u sve nove aktivnosti uključi i zdravstvene radnike kako bi dugoročno dobili najbolje moguće rješenje, prvenstveno koje je u interesu unapređenja kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

Fond je i prije stupanja na snagu cjenovnika, obavijestio sve zdravstvene ustanove o svim novinama koje donosi ovaj dokument,upravo kako bi se na vrijeme informisali. Kompletan dopis dostupan je i na sajtu Fonda na ovom linku.

Pored toga, kompletan izmenjeni Cjenovnik je, takođe,  dostupan i na internet stranici u linku "Cjenovnici i šifarnici".

Održan sastanak sa predstavnicima Aktiva direktora domova zdravlja i Udruženja doktora porodične medicine

Uvođenjem novih zdravstvenih usluga na primarni nivo zdravstvene zaštite, poput ultrazvuka, spirometrije i dermoskopije, učinjen je istorijski iskorak za porodičnu medicinu u Srpskoj, istakli su predstavnici Udruženja doktora porodične medicine i Aktiva direktora domova zdravlja na sastanku sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejanom Кusturićem. Dakle, ove usluge moći će se raditi i u domovima zdravlja na teret Fonda, što do sada nije bio slučaj.
Oni su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa Fondom i iskoracima koji su učinjeni u zdravstvenom sistemu zahvaljujući sprovedenim zajedničkim aktivnostima. Najbolji primjer za to je dopuna Cjenovnika zdravstvenih usluga FZO RS, kojim je, između ostalog, omogućeno da pomenute usluge mogu pružati i timovi porodične medicine ukoliko raspolažu stručnim kadrom. Naime, Upravni odbor Fonda nedavno je usvojio dopune Cjenovnika zdravstvenih usluga koje su rezultat saradnje za zdravstvenim ustanovama i uvažavanja njihovih prijedloga, a čija će primjena početi osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku. ''I na ovom primjeru Fond je pokazao da uvažava mišljenje struke jer je većina naših sugestija po pitanju Cjenovnika uvažena'', rekao je Draško Кuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske i član Aktiva direktora. On je, takođe, istakao da su po prvi put doktori iz zdravstvenih ustanova bili članovi jedne radne grupe za izradu pravilnika, što je trenutno slučaj sa pravilnikom o bolovanjima. ''To je veoma važno za unapređenje našeg partnerskog odnosa ali i kako bi u konačnici došli zajednički do najboljeg mogućeg rješenja za pacijente, ali i za zdravstvene ustanove i za Fond'', dodao je Кuprešak. Direktor Fonda Dejan Кusturić je istakao da se  u Fondu zdravstvenog osiguranja hrabro upuštamo da uređujemo određene segmente zdravstvenog sistema. ''Prostor i osnovu za to smo stvorili zahvaljujući brojnim aktivnostima i unapređenjima koje smo postigli u sistemu zdravstvenog osiguranja proteklih godina. Na ovom se nećemo zaustaviti i ubuduće ćemo staviti fokus na sve naše akte, kako bi za pacijente obezbijedili što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, koju će ostvarivati na najlakši mogući način'', rekao je Кusturić, dodajući da će se nastaviti praksa Fonda da se u donošenju svih važnijih akata konsultuju i zdravstveni radnici.

Detaljnije

Elektronski recepti ponovo u funkciji, obavezne elektronske zdravstvene kartice

Elektronsko propisivanje recepata od danas je ponovo u funkciji, te napominjemo osiguranike da sa sobom nose svoje elektronske zdravstvene kartice kako bi mogli da ostvaruju zdravstvenu zaštitu i podižu lijekove u apotekama.
Napominjemo da je isključiva upotreba elektronske kartice najbolja zaštita ličnih podataka i kompletnog sistema, jer eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema uz upotrebu kartice nisu moguće. Elektronska kartica obezbjeđuje jedinstvenu identifikaciju korisnika, te eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, poput imena i prezimena ili jedinstvenog matičnog broja pacijenata, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu njegovih medicinskih i ličnih podataka. Važno je da pacijenti uvijek sa sobom imaju karticu jer i u slučaju eventualnih problema sa očitavanjem kartice, zdravstveni radnici će imati mogućnost da u sistem unesu broj kartice, ali više ne mogu da unose lične podatke pacijenata.
Podsjećamo da je isključiva upotreba elektronskih kartica bila predviđena od 1. januara ove godine, ali zbog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, taj rok je morao biti prolongiran. Nakon hakerskog napada na IZIS postepeno je omogućavan rad u ovom sistemu, vodeći računa o bezbjednosnom aspektu, te su se, nakon detaljnih testiranja, stekli uslovi za ponovno omogućavanje propisivanja elektronskih recepata, kao i upotrebu elektronske zdravstvene kartice. Elektronsko propisivanje recepata znači da ljekari više ne moraju da štampaju recepte, a pacijent se u apoteku javlja samo sa e karticom i na osnovu nje dobija propisanu terapiju.